Перейти до основного вмісту

«Буковина» - «Карпати». Анонс матчу

У неділю, 8 жовтня, у матчі 11-го туру Першої ліги сезону 2023/24 СФК «Буковина» у Чернівцях протистоятиме футбольному клубу «Карпати» Львів. Початок гри на стадіоні «Буковина» - о 14:30. Матч обслуговуватиме бригада арбітрів, яку очолить 33-річний Дмитро Осауленко з Полтави.

ПРО СУПЕРНИКА

Клуб створили у жовтні 2020 року з метою продовження традицій команди «Карпати» Львів. У сезоні 2022/23 львів’янам не вдалося виконати завдання виходу у Прем’єр-лігу – «зелено-білі» посіли тільки п’яту сходинку у чемпіонській групі. Перед стартом поточної кампанії «Карпати» суттєво оновили свій склад та тренерський штаб і задекларували чемпіонські амбіції - у наступному чемпіонаті «зелені леви» хочуть бути учасниками української Прем’єр-ліги.

Після 10-ти зіграних турів «Карпати» впевнено очолюють турнірну таблицю Першої ліги з 26-ма очками в активі. Львів’яни залишаються єдиною командою у групі А, яка не знає гіркоти поразок: підопічні Маркевич здобули вісім перемог і двічі зіграли унічию. Також у «Карпат» - найкраща атака групи А (17 забитих м’ячів) та найкраща оборона Першої ліги (всього 4 пропущених голи).

Найкращі бомбардири «Карпат» - Ігор Невес (5 м’ячів) та Артур Рябов (3 м’ячі). Ще по два голи у свій актив записали Павло Полегенько та Ян Костенко. До речі, не зможе допомогти своїй команді у Чернівцях захисник Богдан Порох, який відбуватиме дискваліфікацію через перебір жовтих карток.

ІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯНЬ

Західне дербі давніх суперників у Першій лізі відбудеться вчетверте. В інших турнірах за всю історію протистоянь матчі «Карпат» та «Буковини» завершувалися без нічиїх – 7 вікторій здобули львів’яни та 4 перемоги – чернівецький клуб.

У сезоні 2022/23 «Карпати» двічі обіграли «жовто-чорних». У рамках 3-го туру у Львові підопічні Андрія Мельничука не змогли реалізувати цілу купу моментів, натомість «зелені леви» продуктивно зіграли у завершальній стадії та здобули перемогу 4:0. У матчі у Чернівцях «Буковина» вела у рахунку до 81-й хвилині, але «Карпатам» вдалося здійснити камбек – гості забили двічі і святкували перемогу 2:1.

У поточній кампанії у другому турі «Буковина» на виїзді поступилася підопічним Мирона Маркевича з рахунком 1:2.

ХТО У СКЛАДІ?

Влітку «Карпати» практично повністю змінили свій склад. Команду покинуло 18 виконавців, натомість підписали контракти з львів’янам 19 нових гравців. Перейшли в оновлені «Карпати» екс-гравці «Металіста» Мизюк, Порох, Картушов, Романюк, Демченко, також підписали львів’яни голкіперів Ільющенкова і Кожухара, захисників Бабогла з «Олександрії», Полегенька з «Зорі», Векляка з «Металурга», півзахисників Чеха з «Шахтаря», Клименка із «Інгульця», а лінію атаки «Карпат» підсилили бразильські нападники Ігор Невеш з клубу із ОАЕ «Аль Хамра» та Крістіан Нету Соуза з «Понте-Прети». Варто зауважити, що увійшов до тренерського штабу «Карпат» Павло Таран, який у минулому сезоні працював у «Буковині» асистентом головного тренера.

ХТО ТРЕНУЄ?

Влітку «Карпати» очолив один із найтитулованіших українських тренерів Мирон Богданович Маркевич. 72-річний фахівець уже вп’яте повернувся до Львова у якості головного тренера. Мирон Богданович – символ головних перемог «Карпат» у часи Незалежної України: йому вдалося побудувати у Львові команду, яка виграла бронзові нагороди у 1998 році та згодом вийшла до фіналу Кубку України. Особливою постать Маркевича є і для Харкова, де тренер протягом семи сезонів поспіль вигравав медалі чемпіонату України з «Металістом». У 2015 році Маркевич, працюючи у «Дніпрі», виходив до фіналу Ліги Європи. У тренерській біографії Мирона Маркевича є робота з національною командою України, а також досвід функціонера – протягом п'яти років він очолював комітет національних збірних ФФУ/УАФ.

ЦІКАВІ ФАКТИ

- «Буковина» в домашніх матчах не знає гіркоти поразок протягом чотирьох матчів (нічия з «Хустом» 0:0 та три перемоги з рахунком 1:0 над «Прикарпаттям», «Металістом» та «Агробізнесом»). Також у Чернівцях «жовто-чорні» тримають свої володіння «на замку» протягом чотирьох поєдинків.

- Безпрограшна серія «Буковини» триває протягом трьох турів (домашня вікторія над «Агробізнесом», гостьова нічия з «Поділлям» та перемога над «Нивою» у Тернополі).

- Оборона «Буковини» входить в топ-3 найкращих групи А. У 10-ти турах «жовто-чорні» пропустили тільки сім м’ячів, стільки ж – у «Агробізнеса». Найкращий результат – у «Карпат» (чотири пропущених голи).

- Матч проти «Карпат» може стати 150-м у кар’єрі захисника «Буковини» Артура Новотрясова в рамках Першої ліги.

«БУКОВИНА» ПЕРЕД МАТЧЕМ

«Буковина» свій попередній матч провела на виїзді в Тернополі проти місцевої «Ниви». У напруженому поєдинку з великою кількістю небезпечних моментів перемогу здобули «жовто-чорні». На останніх хвилинах зустрічі після подачі Дениса Рябого з кутового важливу звитягу над принциповим суперником «Буковині» приніс Артур Новотрясов, який пробив головою точно в кут воріт Механіва. Перемога над «Нивою» дозволила команді Андрія Мельничука вийти на третє місце у турнірній таблиці групи А Першої ліги.