Перейти до основного вмісту

«Буковина» - «Поділля». Анонс матчу

У п’ятницю, 24 листопада, у матчі заключного туру осінньої частини сезону у Першій лізі СФК «Буковина» у Чернівцях протистоятиме футбольному клубу «Поділля» Хмельницький. Початок гри на стадіоні «Буковина» - о 12:00. Матч обслуговуватиме бригада арбітрів, яку очолить 32-річна Катерина Усова з Київської області.

ПРО СУПЕРНИКА

Футбольний клуб «Поділля» було засновано у 1960 році. Протягом своєї історії клуб виступав під назвами «Динамо» та «Хвиля». Нинішню назву — «Поділля» — клуб отримав у 1978 році. Зі здобуттям Незалежності України хмельницька команда протягом декількох років представляла Першу лігу, але з початком нового століття «Поділля» закріпилося у найнижчому професійному дивізіоні. Після закінчення кампанії 2008/09 команда припинила існування, а відродилася на футбольній карті України лише у 2016 році. Після декількох сезонів у Другій лізі хмельничани за підсумками кампанії 2020/21 здобули підвищення у класі та повернулися у Першу лігу.

У поточному сезоні «Поділля» здобуло три вікторії при шести поразках, а у восьми матчах хмельничан була зафіксована мирова. Перед заключним туром першої частини сезону «біло-сині» посідають восьму сходинку у турнірній таблиці групи А Першої ліги з 17 очками в активі. Хмельничани уже втратили шанси поборотись за місце у Чемпіонській групі.

ІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯННЯ

10 лютого 1992 року між цими командами відбулась гра, яка увійшла в історію. Саме поєдинок «Поділля» – «Буковина» став першим офіційним футбольним матчем незалежної України. Команди тоді зустрічались у 1/32 фіналу Кубка України, гра проходила в Іршаві, що на Закарпатті. Основний час закінчився із рахунком 1:1 (за чернівчан голом відзначився Юрій Гій). А в серії пенальті перемогу здобула «Буковина» – 1:3.

Всього «Буковина» та «Поділля» зіграли між собою у 32 офіційних поєдинках. Десять перемог в активі чернівецької команди, 16 раз перемогу святкував хмельницький клуб, ще в шести матчах була зафіксована нічия. Попередня гра між «Буковиною» та «Поділлям» відбулася 22 вересня у рамках 9-го туру поточного сезону Першої ліги. Тоді «жовто-чорні» на виїзді у Хмельницькому зіграли внічию 1:1. У складі «Буковини» історичним голом відзначився Василь Палагнюк. Забитий м’яч став 57-м в активі нападника у його кар’єрі. Таким чином, Палагнюку підкорилося рекордне досягнення: 32-річний футболіст став найкращим бомбардиром в історії «Буковини» в український період.

ХТО У СКЛАДІ?

Минулий сезон хмельничани пропустили через російське повномасштабне вторгнення. Незважаючи на те, що «Поділлю» вдалося зберегти основний кістяк футболістів, котрі виступали за «біло-синіх» у сезоні 2021/2022, головному тренеру Віталію Костишину все одно довелося будувати фактично нову команду. Варто відзначити, що крім молодих новачків (Биков, Василенко, Савчук, Боженар, Доброхотов) «Поділля» підсилилося декількома віковими і досвідченими виконавцями. 35-річний Сергій Сімінін зіграв близько 200-х матчів на рівні Прем’єр-ліги за «Волинь», «Ворсклу» та «Верес», його одноліток воротар Дмитро Непогодов протягом тривалого часу захищав кольори донецького «Металурга» та «Ворскли». Чималий досвід виступів у Прем'єр-лізі також мають Євген Задоя та Віталій Каверін. Також за «Поділля» виступає і колишній голкіпер «Буковини» Антон Задерейко, який у минулому сезоні зіграв за «жовто-чорних» у восьми матчах.

Найкращі бомбардири «Поділля» на даний момент - Станіслав Василенко та Євген Задоя (по три м’ячі). Підопічні Костишина забивають небагато – 16 м’ячів (менше лише у «Хуста», «Ниви» Т і «Металіста»), але грають в обороні «біло-сині» непогано (всього 17 пропущених голів). Варто також відзначити голкіпера Дмитра Непогодова, який тричі у сезоні зіграв на «нуль».

ХТО ТРЕНУЄ?  

З 2017-го року головним тренером «Поділля» працює 36-річний фахівець Віталій Костишин. За кар’єри футболіста грав за київські «Арсенал» та ЦСКА, «Кривбас» та ряд аматорських клубів. Завершив футбольну кар’єру у 2017 році у складі хмельницького «Поділля».

Що цікаво, у минулому турі, в якому «Поділля» у Львові поступилося місцевим «Карпатам», Віталія Костишина було вилучено за надмірні емоції, тому головний тренер хмельничан буде відсутній на тренерській лавці у наступному матчі.

ЦІКАВІ ФАКТИ

- За підсумками минулого туру за даними порталу Wyscout «Буковина» стала найкращою командою групи А за навісами та за верховими єдиноборствами (усього 64, з них 34 - вдало).

- «Буковина» в минулому турі провела 470-й матч у Першій лізі: +166=103-201, м’ячі 516-579.

«БУКОВИНА» ПЕРЕД МАТЧЕМ

Минулого вікенду «Буковина» на виїзді у Волочиську протистояла місцевому «Агробізнесу». Незважаючи на підсумковий рахунок матчу, «жовто-чорні» явно не заслуговували на розгромну поразку: досягти позитивного результату завадила неймовірна нереалізація моментів та прикрі помилки у захисті. Наразі «Буковина» посідає шосту сходинку в турнірній таблиці з 21-м очком в активі. Від п’ятого місця команду Андрія Мельничука відділяє два залікових пункти. Щоб продовжити боротьбу за місце у Чемпіонській групі, «жовто-чорних» у матчі з «Поділлям» влаштує лише перемога.