Перейти до основного вмісту

«Нива» Т – «Буковина». Анонс матчу

У суботу, 30 вересня, у матчі 10-го туру Першої ліги сезону 2023/24 СФК «Буковина» на виїзді у Тернополі протистоятиме футбольному клубу «Нива». Початок гри на «Тернопільському міському стадіоні ім. Р. Шухевича» - о 15:30. Матч обслуговуватиме бригада арбітрів, яку очолить 37-річний Олександр Титов з Донецька.

ПРО СУПЕРНИКА

Футбольний клуб «Нива» (Тернопіль) був заснований у 1978 році. «Жовто-зелені» завоювали Кубок УРСР у 1980 році, а також ставали двократним чемпіоном Другої ліги України у сезонах 2008/09 та 2019/20. У Вищій лізі «Нива» відіграла 10 сезонів, найкращими результати тернопільського клубу були сьомі місця в 1992, 1993/94 та 1997/98 роках. З сезону 2020/21 «Нива» виступає у Першій лізі чемпіонату України. У минулій кампанії «тернопільські тури» фінішували на сьомому місці у чемпіонській групі.

Сезон 2023/24 «Нива» розпочала з двох підряд перемог, але надалі результати «жовто-зелених» погіршились. В дев’яти зіграних матчах тернополяни здобули три вікторії, зазнали чотирьох поразок, а ще в двох зустрічах була зафіксована нічия.

Найкращі бомбардири «Ниви» - Олег Хруставка та Андрій Різник (по два м’ячі). Ще по одному голу у свій актив записали Андрій Зінь, Ігор Гатала та Дмитро Галадей.

ІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯННЯ

«Буковина» та тернопільська «Нива» за всю історію провели між собою 35 офіційних поєдинки в рамках Вищої, Першої та Другої ліг. 15 перемог здобула «Нива», 10 раз у протистоянні сильнішими були «жовто-чорні», ще 10 поєдинків завершувались внічию.

Попередній офіційний матч між командами відбувся 27 липня. У рамках 1-го туру сезону 2023/24 «Буковина» вдома поступилася тернополянам з рахунком 0:1.

ХТО У СКЛАДІ?

Влітку «жовто-зелені» не були активним гравцем на трансферному ринку. Крім змін у тренерському штабі «Нива» підписала чотирьох нових виконавців, серед яких варто виділити півзахисника Дмитра Бороденка з мирівської «Дружби». Також тернополянам вдалося зберегти всіх основних гравців, які протягом тривалого періоду захищають кольори «Ниви»: Ігоря Гаталу, Романа Волохатого, Максима Механіва, Андрія Зіня, Олега Хруставку, Максима Проціва та інших. Саме завдяки основному кістяку футболістів «тури» у минулому сезоні здивували багатьох фахівців – тернополяни демонстрували злагоджену комбінаційну гру, а захист «Ниви» був одним із найкращих у лізі.

ХТО ТРЕНУЄ?

Незадовго до старту нового сезону у Першій лізі тернополян очолив Василь Малик, який вже працював головним тренером «Ниви» у 2019-20 роках. Проте перед матчем проти львівських «Карпат» 54-річний фахівець покинув Тернопіль. У минулому турі виконував обов’язки головного тренера «Ниви» 42-річний Олександр Стахів, який раніше входив у тренерський штаб Василя Малика. За кар’єри футболіста Стахів грав за вінницьку «Ниву», «Поділля», «Таврію», «Полісся» та ряд казахстанських клубів.

ЦІКАВІ ФАКТИ

- Нічия «Буковини» та «Поділля» стала першою в історії протистояння команд в рамках Першої ліги.

- У минулому турі «Нива» провела свій 110-й домашній матч в Першій лізі.

- Нічия з «Поділлям» стала 50-ою виїзною для «Буковини» у Першій лізі.

- Олександр Глагола провів свій 50-й матч в рамках Першої ліги.

- Василь Палагнюк забив свій 57-й гол у складі «Буковини». Таким чином, 32-річний нападник став найкращим бомбардиром в історії «Буковини» в український період.

«БУКОВИНА» ПЕРЕД МАТЧЕМ

«Буковина» свій попередній матч провела в гостях у Хмельницькому проти місцевого «Поділля». У напруженій грі з двома одинадцятиметровими команди розписали нічию з рахунком 1:1. Хмельничани відкрили рахунок в дебюті зустрічі, а вже на початку другого тайму відновив паритет найкращий бомбардир в історії «Буковини» в український період Василь Палагнюк.

Після завершення першого кола «Буковина» ділить 4-6 місця з «Хустом» та «Нивою» Т. Наразі у трьох команд – по 11 очок. Від третьої позиції «жовто-чорних» відділяє один заліковий бал.

На жаль, не зможуть допомогти нашій команді у Тернополі центрбек Кирило Пасічник та півзахисник Ігор Чайковський, які відбуватимуть дискваліфікацію через перебір жовтих карток.