Перейти до основного вмісту

«Буковина» у цифрах Wyscout. Підсумки другої частини сезону 2023/24 у Першій лізі

Продовжуємо підбивати підсумки виступів чернівецької «Буковини» у рамках другого етапу сезону 2023/24 Першої ліги.

У цьому матеріалі розповімо про виступи «жовто-чорних» в контексті аналітичних показників гри на основі даних авторитетної платформи Wyscout. Проаналізуємо загальнокомандні показники та індивідуальні досягнення футболістів «Буковини».

ГОЛИ

У 10-ти матчах весняної частини сезону «Буковина» відзначилася у воротах суперників 22 рази (найкращий показник у групі «Вибування»). «Жовто-чорні» фактично реалізували все, що створили в атаці, адже показник xG (очікувані голи) становить 24.4. У перших таймах чернівчани забили 8 м’ячів, у других – 14. Цікаво, що найбільше голів, а саме 6, наші футболісти забили в період з 61 по 75 хвилини. Якщо говорити про небезпечні моменти, то за даними платформи Wyscout найбільш загрозливі епізоди біля воріт суперника «жовто-чорні» створювали з 16 по 30 хвилини та з 46 по 60 хвилини матчу. Найбільше голів чернівчани забили з дальніх дистанцій (3) та після розіграшу стандартних положень (3).

Пропустили «жовто-чорні» лише 6 м’ячів. Найчастіше суперники вражали наші володіння після розіграшів стандартів. Очікуваних голів Wyscout нарахував 6.42. У перших таймах «Буковина» пропустила 5 голів, що становить 83,3% від усіх забитих суперниками м’ячів у наші ворота у другій частині сезону, а ось у других таймах оборона чернівчан результативно помилилась лише один раз. Найчастіше буковинці пропускали наприкінці перших таймів – 4 м’ячі у період з 31 по 45 хвилини.

АТАКА

Найчастіше «жовто-чорні» атакували правим флангом – 35% від усіх атак. Лівим флангом організували 33% наступальних дій, а через центральну зону – 31%. Левову частку гольових моментів футболісти «Буковини» довели до логічного завершення саме у межах штрафного майданчика – 15 голів (без врахування пенальті).

В середньому за гру футболісти «Буковини» завдавали по володіннях суперника 15.14 ударів. Середня дистанція удару – 16.9 м, xG на удар – 0.15. За показником завданих ударів «жовто-чорні» поступилися лише «Металісту» (18.45). Також «Буковина» входить у топ-3 команд по кількості навісних передач (в середньому 14.57 за гру) та обводок (в середньому 26.76 за матч), а ось по кількості дотиків у штрафному «жовто-чорним» не було рівних – 26.38 за матч.

ОБОРОНА

За відборами та підбираннями м’яча «Буковина» увійшла у трійку найкращих команд групи «Вибування» (в середньому 82.19 за гру).

За показником інтенсивності пресингу «Буковина» посіла п’яте місце -  індекс PPDA складає 8.29. Наприклад, у «Металіста» – 7.52, ФК «Хуст» - 7.26. Зауважимо, що чим нижче даний показник, тим інтенсивніший пресинг застосовує команда, тим самим не дозволяючи супернику виходити з оборони та перепасовуватися на своїй половині поля. Футболісти «Буковини» намагалися відбирати м’яч високо, а після втрати переважно вступали у відбір (найчастіше у другій та фінальній третині поля).

За показником заблокованих ударів «Буковина» також п’ята (в середньому – 2.48 ударів за гру), за перехопленням м’яча – сьома (в середньому 37.90 за матч). У середньому за гру суперники «Буковини» пробивали по наших володіннях 8.10 разів з показником xG лише 0.08. За цією метрикою «жовто-чорні» на другому місці (на першому – «Металіст» з показником 7.19 допущених ударів за матч).

ПЕРЕДАЧІ ТА ВОЛОДІННЯ М’ЯЧЕМ

За результатами другої частини сезону у Першій лізі «Буковина» посіла перше місце за кількістю виконаних передачами. В середньому за матч чернівчани здійснювали 417.71 пасів з точністю 83% та середньою довжиною 20.49 м. Також «Буковина» виконала найбільшу кількість передач вперед – в середньому 144.95 за матч з точністю 73%. Водночас «жовто-чорні» здійснили найбільшу кількість глибоких передач (передачі, не враховуючи навісів, в 20-метрову зону від воріт суперника) – в середньому 9.52 за гру. Також «Буковина» - друга команда групи «Вибування» за середньою кількістю передач з просуванням (75.24, точність – 76%). Більше тільки у тернопільської «Ниви» - 80.99. За показником розрізних передач чернівчани лише на п’ятому місці – в середньому 5.14 за гру.

«Буковина» володіла м’ячем 55.3% ігрового часу. За цим показником «жовто-чорні» посіли друге місце, поступившись лише «Металісту», гравці якого контролювали м’яч 56.1% ігрового часу. За середньою тривалістю володіння буковинці стали найкращими – 14.3 секунд. Зауважимо, що середній показник володіння м’ячем серед всіх десяти команд – 49.9%.

ЄДИНОБОРСТВА ТА СТАНДАРТИ

Враховуючи той факт, що «Буковина» прагне демонструвати осмислений футбол, а не просто боротися на полі, то за кількістю єдиноборств наш клуб – не на передових позиціях за підсумками другої частини сезону.

За показниками єдиноборств в атаці (65.90 в середньому за гру) та єдиноборств за нейтральний м’яч (в середньому 36.86 за матч) «жовто-чорні» посіли п’яте місце, а за показником верхових єдиноборств «Буковина» тільки сьома (38.95 в середньому за гру).

«Буковина» - друга команда групи «Вибування» за кількістю виконаних кутових (загалом 65), причому 10 розіграшів з корнеру завершувалися ударами по воротах з показником xG 1.41. Більше кутових лише в активі «Металіста» - 80. Найбільш ефективними були подачі з корнера на дальню штангу та у воротарський майданчик. Також «жовто-чорні» старалися розігрувати свої стандартні положення, тому за показником прямих ударів зі штрафного посіли лише восьме місце (всього 4 удари). У 10-ти матчах футболісти «Буковини» тричі виконували одинадцятиметрові удари. Два удари з «точки» реалізував Василь Палагнюк, ще один гол з пенальті в активі Андрія Андрейчука.

ІНДИВІДУАЛЬНІ ПОКАЗНИКИ

Футболісти «Буковини» потрапили у список найкращих бомбардирів і асистентів чемпіонату. Нападники Василь Палагнюк та Андрій Андрейчук очолили рейтинг найвлучніших гравців групи «Вибування» з шістьма голами в активі. Зауважимо, що Палагнюк також став найкращим бомбардиром «Буковини» за підсумками сезону 2023/24 у Першій лізі. 33-річний нападник у 26-ти поєдинках забив 14 м’ячів та увійшов у трійку найрезультативніших гравців чемпіонату разом з Дмитром Щербаком з СК «Полтава» та Андрієм Хомою з «Прикарпаття».

У другій частині сезону Палагнюк в середньому за гру забивав 0.81 м’ячі (показник xG становить 5.83), Андрейчук – 0.95 м’ячів (xG - 4.55).

Рейтинг найкращих асистентів групи «Вибування» очолив крайній півзахисник Данило Гончарук, який у десяти поєдинках записав у свій актив 5 гольових передач. Показник xA (очікувані асисти) становить 2.13. По 2 результативні передачі віддали Іван Будняк та Роман Бодня.  

Василь Палагнюк входить у п’ятірку футболістів, які найбільше пробивали по воротах суперника. Всього нападник завдав 25 ударів (в середньому 3.38 за матч), причому показник xG - найбільший серед топ-5 представників цього рейтингу (0.23). З 25-ти ударів Палагнюка 6 завершилися взяттям воріт. У топ-10 футболістів з найбільшою кількістю ударів потрапили також Данило Гончарук (23 удари) та Андрій Андрейчук (22 удари).

За кількістю передач найкращими за підсумками другого етапу чемпіонату у групі «Вибування» стали центральні захисники «Буковини» Артур Новотрясов (в середньому за 90 хвилин - 65.65 передач з точністю 92%) та Максим Лопирьонок (в середньому за 90 хвилин - 65.52 передач з точністю 89%). 9 місце у рейтингу посів Іван Пець, який у середньому за матч виконував 48.55 передач, точність - 88%).

Іван Будняк – п’ятий за ключовими передачами (1.95 в середньому за гру), Данило Гончарук – на другому місці за глибокими передачами (в середньому 2.26 за матч). Також за цим компонентом посів дев’яте місце Будняк, який виконував в середньому 1.46 глибоких передач за гру. Найкращий показник – у Геннадія Синчука з «Металіста» (2.51).

Максим Лопирьонок – на четвертому місці за передачами в останню третину. Капітан «Буковини» виконував в середньому 10.10 пасів за гру у цю зону з точністю 69%. Центральний захисник «жовто-чорних» також став другим за передачами з просуванням (у середньому за 90 хвилин – 14.38 передач, точність – 79%), на шостому місці за цим компонентом розташувався Ігор Солдат (в середньому 12.23 за гру, точність – 74%).

За кількістю дотиків в штрафному майданчику не було рівних трьом футболістам «Буковини» - Андрію Андрейчуку (в середньому за матч – 6.52), Василю Палагнюку (6.36) та Данилу Гончаруку (6.01).

Данило Гончарук та Іван Будняк – в топ-5 найкращих дриблерів групи «Вибування». Гончарук йшов у дриблінг в середньому 8.05 разів за гру, Будняк – 6.33. Також крайні півзахисники увійшли в топ-10 футболістів, які найчастіше виконували ривки з просуванням (3.33 та 2.56 в середньому за гру). Варто відзначити, що Гончарук і Будняк також найчастіше вступали в єдиноборства в атаці серед всіх гравців «Буковини» (в середньому – 15.04 та 12.30 відповідно).

За верховими єдиноборствами у десятку найкращих увійшли Артур Новотрясов (в середньому 7.64 за гру, успішність – 75%) та Андрій Андрейчук (в середньому 7.16 за матч, успішність 20%).

Найчастіше суперники порушували правила у боротьбі проти Андрія Андрейчука – в середньому 3.02 за матч.

Пресслужба ФК «Буковина»