Перейти до основного вмісту

«Нива» Т - «Буковина». Анонс стартового матчу «жовто-чорних» у сезоні 2024/25

«Нива» Т - «Буковина». Анонс стартового матчу «жовто-чорних» у сезоні 2024/25

3 серпня чернівецька «Буковина» проведе свій перший офіційний поєдинок у новому сезоні 2024/25. Підопічні Валерія Кривенцова у рамках першого попередньому етапу Кубка України на виїзді зустрінуться з футбольним клубом «Нива» (Тернопіль). Гра відбудеться на «Тернопільському міському стадіоні ім. Р. Шухевича» та розпочнеться о 17:00. Матч обслуговуватиме суддівська бригада, яку очолить 37-річний арбітр Віталій Маляр з Хмельницького.

     ПРО СУПЕРНИКА

Футбольний клуб «Нива» був заснований у 1978 році. «Жовто-зеленим» вдалося завоювати перший трофей у 1980 році - Кубок УРСР, а у сезонах 2008/09 та 2019/20 тернополяни ставали двократним чемпіоном Другої ліги України. У Вищій лізі «Нива» виступала протягом десяти сезонів, а найкращими результатами тернопільського клубу в елітному дивізіоні чемпіонату України були сьомі місця у кампаніях 1992, 1993/94 та 1997/98. З сезону 2020/21 «Нива» - незмінний учасник Першої ліги. У минулому сезоні 2023/24 «тернопільські тури» фінішували на третьому місці у групі «Вибування». 

     «БУКОВИНА» - «НИВА»: ІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯННЯ

«Буковина» та тернопільська «Нива» за всю історію провели між собою 36 офіційних поєдинків в рамках Вищої, Першої та Другої ліг. 15 перемог здобула «Нива», 11 раз у протистоянні сильнішою була «Буковина», а ще 10 поєдинків завершувались внічию.

Найбільшу перемогу над тернополянами «жовто-чорні» здобули у сезоні 2003/04 Другої ліги. У матчі 27-го туру чернівчани на виїзді розгромили «Ниву» з рахунком 3:0 завдяки голам Мігалатюка, Дележі та Омельянова. А ось найбільш результативний матч між «Буковиною» та «Нивою» відбувся у кампанії 2014/15 Першої ліги та завершився перемогою тернопільського клубу з рахунком 5:3. 

Попередній офіційний поєдинок між командами відбувся 30 вересня 2023 року. У матчі 10-го туру сезону 2023/24 «Буковина» на виїзді мінімально здолала господарів з рахунком 1:0, переможний гол на останніх хвилинах зустрічі забив Артур Новотрясов. 

     ЯК ПРОВЕЛИ ЛІТНЄ МІЖСЕЗОННЯ?

Влітку «Нива» провела шість контрольних поєдинків у рамках підготовки до старту нового сезону у Першій лізі. «Жовто-зелені» обіграли ФК «Агрон» 5:0, ФК «Куликів-Білка» 3:0 та рівненський «Верес» 4:2, зіграли внічию з львівськими «Карпатами» 3:3 та поступилися «Агробізнесу» 2:4 і «Звягелю» 1:3. Найкращі бомбардири літніх зборів у складі «Ниви» - нападники Андрій Різник (7 забитих м’ячів) та Дмитро Галадей (5 голів). 

У літнє міжсезоння «Нива» не була надто активним гравцем на трансферному ринку – головні кадрові зміни торкнулися тренерського штабу. У червні тернопільський клуб очолив 35-річний фахівець Євген Калиниченко, який працював асистентом Олега Краснопьорова в ФСК «Маріуполь», старшим тренером «Зорі» U-19, а також нетривалий період головним тренером в одному з угорських клубів. Допомагатимуть Калиниченку керувати тренувальним процесом у «Ниві» помічник Руслан Уманець, тренер воротарів Ігор Шуховцев та тренер-аналітик Олександр Сірик. 

Наразі офіційно залишили «Ниву» лише двоє футболістів – захисник Олег Хруставка та півзахисник Роман Волохатий, який перейшов в «Інгулець». А ось підсилили свій склад тернополяни шістьма молодими гравцями – це захисники Єгор Капустян, Микита Михайленко, Мар’ян Бац, півзахисники Максим Вадовський, Максим Пежинський та нападник Валентин Напуда. Варто відзначити, що тернополянам вдалося зберегти більшість основних гравців, які протягом досить тривалого періоду захищають кольори «Ниви»: Ігоря Гаталу, Андрія Зіня, Максима Демчука, Андрія Різника та інших.

     «БУКОВИНА»: ПІДСУМКИ ЛІТНІХ ЗБОРІВ

У рамках підготовки до нового сезону 2024/25 у Першій лізі «Буковина» влітку провела дев’ять контрольних матчів. На першому двотижневому зборі у Чернівцях «жовто-чорні» здобули дві перемоги – над хмельницьким «Поділлям» 3:1 та СК «Вільхівці» 3:0, після чого на закарпатському навчально-тренувальному зборі підопічні Валерія Кривенцова розписали «сухі» мирові з харківськими «Металістом» та «Металістом 1925», поступилися полтавській «Ворсклі» 1:3, зіграли внічию 1:1 з «Минаєм» та здобули дві поспіль перемоги над львівськими командами – спершу розгромили «Рух-2» з рахунком 6:0, після чого здолали «Карпати» 3:2. Завершила ігрову програму контрольних матчів літнього міжсезоння «Буковина» впевненою перемогою над стрийською «Скалою 1911» з рахунком 5:1. Найкращим бомбардиром «Буковини» на літніх зборах з п’ятьма забитими м’ячами став нападник Максим Гірний. Три голи забив Данило Голуб, по два м’ячі у ворота суперників відправили Іван Тищенко, Андрій Андрейчук, Богдан Бойчук та Арсеній Кілєвий. 

     «БУКОВИНА» В КУБКУ УКРАЇНИ: ІСТОРІЯ

Найкраще досягнення «Буковини» в історії розіграшу Кубка України – вихід в 1/8 фіналу турніру. До цієї стадії чернівчани потрапляли тричі – в сезонах 1992, 1993/94 та 2011/12. 

Свій перший поєдинок у розіграші Кубка України «Буковина» провела 10 лютого 1992 року – і цей день офіційно можна вважати Днем народження футболу Незалежної України. Саме в той день в місті Іршава, що на Закарпатті, в 1/32 розіграшу Кубка України зустрілись чернівецька «Буковина» (команда Вищої ліги) та хмельницьке «Поділля» (Перша ліга). Основний час поєдинку завершився внічию 1:1 (у складі «жовто-чорних» відзначився Юрій Гій), а ось в серії післяматчевих пенальті сильнішою була «Буковина». Саме кубковий матч «Поділля» - «Буковина» увійшов в історію як перший офіційний матч Незалежної України. Після перемоги над хмельницькою командою у наступному раунді турніру буковинці здолали маріупольський «Азовець», а завершили свій кубковий шлях в 1/8 фіналу, поступившись «Дніпру». 

У сезоні 1993/94 «Буковина» здолала «Металург» з Костянтинівки в 1/16 фіналу, але у наступній стадії у двохматчевому протистоянні поступилася луцькій «Волині» з рахунком 2:3. 

А вже у кампанії 2011/12 «жовто-чорним» після перемоги над донецьким «Олімпіком» у другому попередньому етапі Кубка України вдалося в 1/16 фіналу обіграти прем’єрлігову «Оболонь» 2:1, після чого у наступному раунді на заповненому стадіоні у Чернівцях «Буковина» у видовищному поєдинку поступилася ще одному представнику УПЛ – київському «Арсеналу» з рахунком 0:2.