Перейти до основного вмісту

«Буковина» - «Чернігів-ШВСМ». Анонс матчу

У суботу, 30 березня, у матчі 2-го туру другого етапу Першої ліги сезону 2023/24 (група «Вибування») «Буковина» у Чернівцях протистоятиме футбольному клубу «Чернігів-ШВСМ». Початок гри на стадіоні «Буковина» - о 13:30. Матч обслуговуватиме бригада арбітрів, яку очолить 37-річний Олександр Титов з Донецька.

Квитки на матч «Буковина» - «Чернігів-ШВСМ» можна придбати онлайн на платформі Ticketsbox, а також у касах стадіону в день гри за наявності.

Пряму трансляцію поєдинку «Буковина» - «Чернігів-ШВСМ» можна буде переглянути на офіційному YouTube-каналі ПФЛ.

ПРО СУПЕРНИКА

ФК «Чернігів» з’явився на футбольній карті України у травні 2017 року. Але офіційною датою заснування клубу вважається саме 2003 рік, коли команда під назвою ЮСБ зіграла свій перший матч в рамках чемпіонату Чернігова. До 2020 року колектив брав участь у міських, обласних та всеукраїнських аматорських футбольних турнірах.

Після закінчення сезону 2019/20, в якому «Чернігів» пробився до фіналу чемпіонату України серед аматорів, а також став кращою командою області, клуб отримав професійний статус та у кампанії 2020/21 дебютував у Другій лізі. Варто додати, що у минулому сезоні клуб розпочав співпрацю із місцевою Школою вищої спортивної майстерності, тому тепер носить назву «Чернігів-ШВСМ».

У поточному чемпіонаті за підсумками осінньої частини сезону чернігівці фінішували на дев’ятому місці в турнірній таблиці групи Б Першої ліги. У 18-ти поєдинках підопічні Валерія Чорного здобули лише чотири перемоги та зазнали 13-ти поразок, а ще в одному матчі була зафіксована нічия. Варто також зазначити, що за підсумками першого етапу чемпіонату оборона «Чернігів-ШВСМ» стала найгіршою серед усіх команд Першої ліги. «Тигри» у 18-ти зустрічах пропустили 44 м’ячі.

У весняній частині сезону майбутній суперник «Буковини» стартував домашнім матчем з хмельницьким «Поділлям». Поступаючись після першого тайму з рахунком 0:2, «тигри» у другій половині гри здійснили камбек та звели поєдинок до нічиєї 2:2. Голами у складі чернігівців відзначилися Кривобороденко та Школьний.

Наразі «Чернігів-ШВСМ» посідає дев’яте місце у турнірній таблиці групи «Вибування» – в активі чернігівців 14 очок. Найкращі бомбардири чернігівського клубу – Павло Федосов (5 голів) та Максим Сердюк, який взимку перейшов у «Лівий берег» (4 голи). Найкращі асистенти – Віталій Ментей та Дмитро Мироненко (по 3 гольові передачі).

ІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯННЯ

«Буковина» та «Чернігів-ШВСМ» проведуть між собою шостий поєдинок у своїй історії. Перша зустріч відбулась 17 жовтня 2020 року в Чернівцях та завершилась з рахунком 2:2. Наступні два матчі проходили у Чернігові, де «Буковині» вдалося здобути тільки одне очко (поразка 1:2 та мирова 0:0). Наступні два поєдинки відбулися у рамках Першої ліги сезону 2022/23. В домашньому матчі чернівчани впевнено здолали суперника з рахунком 3:1 завдяки голам Іллі Скрипника, Кирила Прокопчука та Михайла Сергійчука, а вже у Чернігові була зафіксована нічия 1:1 (відзначився Василь Палагнюк на останніх хвилинах гри).

ЯК ПРОВЕЛИ ЗИМОВЕ МІЖСЕЗОННЯ?

«Чернігів-ШВСМ» у період зимового міжсезоння зіграв сім контрольних матчів. «Тиграм» не вдалося здобути перемогу в жодному зі спарингів: підопічні Валерія Чорного двічі зіграли внічию (з «Кудрівкою» 1:1 та «Кудрівкою-Нивою» 0:0), а також поступилися «Лівому берегу» (1:2), «Дружбі» (0:2), «Колосу» (1:2), ФСК «Маріуполь» (0:2) і вінницькій «Ниві» (1:2).

На трансферному ринку чернігівці взимку не були надто активним учасником. П’ять гравців покинуло команду, стільки ж нових футболістів було підписано. Найбільш відчутною для «тигрів» може стати втрата лідерів – захисник Анатолій Романченко перейшов в «Інгулець», а півзахисник Максим Сердюк в зимове міжсезоння оформив перехід у «Лівий берег». Натомість гравцями ФК «Чернігів-ШВСМ» стали захисники Олег Осипенко з «Інгульця», Даниїл Хондак з «Вереса» (обидва – в оренду) та Дмитро Сахно з «Вікторії», а також півзахисник Богдан Лянскоронський з «Кудрівки» та нападник Даниїл Вольський з тернопільської «Ниви».

ХТО ТРЕНУЄ?

З квітня 2021 року «Чернігів-ШВСМ» очолює 41-фахівець Валерій Чорний – колишній гравець «Десни» та багаторічний головний тренер «Авангарду» (Корюківка). Після злиття корюківського клубу з ФК «Чернігів» спершу був спортивним директором, а потім став головним тренером чернігівців.

ЦІКАВІ ФАКТИ

- Нападник «Буковини» Василь Палагнюк – наразі найкращий бомбардир Першої ліги у групі «Вибування». У 18-ти матчах поточного сезону 33-річний форвард записав у свій актив 9 забитих м’ячів.

- Минулий тур став найбільш результативним для команд-гостей у нинішньому чемпіонаті – 17 голів. Долучилися до цього результату і «жовто-чорні», які на виїзді обіграли «Діназ» з рахунком 2:0. До речі, ця перемога стала першою для «Буковини» над вишгородським клубом за всю історію протистоянь.

- Станом на зараз оборона чернігівського клубу – найгірша серед усіх команд Першої ліги. «Тигри» у 19-ти зустрічах у поточному сезоні пропустили 46 м’ячів. В середньому за гру «Чернігів-ШВСМ» пропускає 2,42 м’ячі.

- Капітан «Чернігів-ШВСМ» Віталій Ментей провів 70-й матч за клуб на рівні ПФЛ – це найвищий показник серед усіх діючих гравців чернігівського клубу.

- Найкращі бомбардири ФК «Чернігів-ШВСМ» в офіційних матчах під егідою ПФЛ – Максим Сердюк та Анатолій Романченко (по 8 голів). Що цікаво, ці футболісти у зимове міжсезоння покинули чернігівський клуб.

- У другому матчі поспіль «Чернігів-ШВСМ» уникнув поразки, поступаючись з рахунком 0:2 по ходу гри. В заключному матчі осінньої частини сезону чернігівці відігралися у матчі з СК «Полтава», а в 1-му турі другого етапу – з «Поділлям».

«БУКОВИНА» ПЕРЕД МАТЧЕМ

Минулого вікенду «Буковина» на виїзді протистояла «Діназу». Весняну частину сезону у Першій лізі «жовто-чорні» розпочали з непростої, але заслуженої перемоги над вишгородським клубом з рахунком 2:0. Три очки чернівчанам гарантували голи Василя Палагнюка та Івана Будняка у другому таймі. За підсумками стартового туру другого етапу Першої ліги Будняк та Палагнюк увійшли до символічної збірної туру. Також крайній півзахисник став «джокером туру» і найкращим гравцем «Буковини» у матчі проти «Діназу» за версією вболівальників чернівецького клубу.

У наступному матчі тренерський штаб «Буковини» зможе розраховувати на центрального захисника Артура Новотрясова, який відбув дискваліфікацію через перебір жовтих карток. А ось чернігівцям у найближчій грі не допоможе лідер команди Віталій Ментей – півзахисник відбуватиме одноматчеву дискваліфікацію.