Перейти до основного вмісту

«Кремінь» - «Буковина». Анонс матчу

У п’ятницю, 5 квітня, у матчі 3-го туру другого етапу Першої ліги сезону 2023/24 (група «Вибування») чернівецька «Буковина» на виїзді протистоятиме футбольного клубу «Кремінь» (Кременчук). Гра відбудеться на стадіоні «Кремінь-Арена ім. О. Бабаєва» у Кременчуці та розпочнеться о 12:30. Матч обслуговуватиме бригада арбітрів, яку очолить 34-річний Євгеній Цибулько з Черкаської області. 

Пряму трансляцію поєдинку «Кремінь» - «Буковина» можна буде переглянути на офіційному YouTube-каналі ПФЛ. 

ПРО СУПЕРНИКА

У 1959 році у Кременчуці було створено футбольний клуб під назвою «Дніпро», який досить успішно виступав в класі «Б» чемпіонату СРСР, а з середини 80-х років честь Кременчука став захищати уже ФК «Кремінь». У 1992 році з появою чемпіонату незалежної України «Кремінь» потрапив у Вищу лігу, де провів шість сезонів. Результатом найяскравішої сторінки в історії клубу стали дев'яті місця у сезонах 1992/93 та 1995/96, а також вихід до півфіналу Кубка України у кампанії 1995/96. У 1997 році команда понизилася у класі до Першої ліги, а за два роки - вже до Другої. Провівши у третьому вітчизняному дивізіоні один сезон, «Кремінь» було розформовано. Відродження «біло-синіх» розпочалося у 2003 році. Після цього два сезони команда провела в обласних змаганнях, а влітку 2005 року отримала професійний статус. У статусі команди Першої ліги «Кремінь» закріпився у сезоні 2019/20. 

У поточному чемпіонаті за підсумками осінньої частини сезону команда з Кременчука фінішувала на восьмій позиції в турнірній таблиці групи Б Першої ліги. У 18-ти поєдинках «біло-сині» здобули чотири перемоги та зазнали 12-ти поразок, а ще у двох матчах була зафіксована нічия. 

У весняній частині сезону майбутній суперник «Буковини» стартував з нульової нічиєї у домашньому матчі з харківським «Металістом», а минулого вікенду «Кремінь» на виїзді поступився хмельницькому «Поділлю» з рахунком 1:3. 

Наразі «Кремінь» посідає дев’яте місце у турнірній таблиці групи «Вибування» - в активі «біло-синіх» 15 очок. Варто зазначити, що наразі оборона «Кременя» - одна з найгірших у Першій лізі. У 20-ти зіграних поєдинках кременчуківці пропустили 43 м’ячі. Гірший показник лише у ФК «Чернігів-ШВСМ» - 50 пропущених голів. 

Найкращі бомбардири «Кременя» у поточному сезоні – Сімон Галоян (5 голів), Мирослав Трофимюк (4 м’ячі), а найкращі асистенти – Андрій Савіцький та Мирослав Трофимюк (4 та 2 гольові передачі відповідно). 

ІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯННЯ

«Кремінь» та «Буковина» проведуть 12-ту зустріч на офіційному рівні. Вперше команди зіграли між собою у рамках Вищої ліги у сезоні 1992/93. У матчі 9-го туру у Чернівцях «жовто-чорні» розгромили суперника з рахунком 6:0 (забивали Борис Фінкель, Василь Бондарчук, Павло Іричук, Віктор Олійник та двічі Василь Задорожняк). Наступні три поєдинки також відбулися у рамках елітного дивізіону чемпіонату України. У Кременчуці «Буковина» зіграла внічию 0:0 та поступилась 0:2, а в домашньому матчі чернівчани здобули мінімальну перемогу 1:0. 

Наразі в історії протистоянь «Буковини» та «Кременя» зберігається паритет: команди здобули по чотири перемоги, а ще три матчі завершувалися нічийним результатом. Востаннє «Буковина» та «Кремінь» зіграли між собою у сезоні 2015/16. У матчі 27-го туру Другої ліги у Чернівцях вболівальники забитих м’ячів не побачили – гра завершилася нульовою нічиєю. 

ЯК ПРОВЕЛИ ЗИМОВЕ МІЖСЕЗОННЯ? 

«Кремінь» у період зимового міжсезоння зіграв дев’ять контрольних поєдинків, в яких здобув чотири перемоги, зазнав чотирьох поразок, а ще в одному матчі була зафіксована нічия. Різниця забитих/пропущених м’ячів – 22:19. Найкращі бомбардири на зимових зборах у складі «Кременя» - нападники Мирослав Трофимюк (6 голів) та Іван Куць (5 голів), а також півзахисник Сімон Галоян (3 м’ячі). 

Взимку гравцями «Кременя» стали голкіпер Арсеній Коркодим, півзахисники Іван Паламарчук, Майкл Обаміна, Назарій Пастернак, Артем Уманець, а також нападник Іван Куць. Що цікаво, Іван Паламарчук донедавна захищав кольори «Буковини». В активі півзахисника – 35 проведених матчів у складі «жовто-чорних» (на першому етапі поточного сезону – 15 поєдинків). 

ХТО ТРЕНУЄ?

З вересня 2023 року «Кремінь» очолює 52-річний фахівець Ігор Климовський – колишній гравець донецького «Металурга», хмельницького «Поділля» та інших клубів. Тренерську кар’єру розпочав у 2002 році у структурі донецького «Олімпіка», де й працював до лютого 2021 року, спробувавши свої сили на всіх рівнях - тренував юнацькі та молодіжні команди донеччан. Тричі виконував обов’язки головного тренера «Олімпіка», провів у цьому статусі 33 прем’єрлігові матчі. З квітня по вересень 2021 року працював у першоліговій «Ниві» з Тернополя (21 матч). Потім попрацював на Київщині, де зосередив свої фахові зусилля та досвід на роботі в білоцерківській ДЮСШ «Зміна».

У поточному сезоні під керівництвом Ігоря Петровича «Кремінь» провів 11-ть поєдинків, в яких здобув дві перемоги, двічі зіграв внічию і зазнав семи поразок. 

ЦІКАВІ ФАКТИ

- Перемога «Буковини» над ФК «Чернігів-ШВСМ» (4:0) стала для «жовто-чорних» 20-ю великою в Першій лізі, яка була здобута у рідних стінах. Водночас чернівчани стали автором 1500-ї (!) розгромної перемоги за всю історію Першої ліги.

- Свій перший дубль у Першій лізі оформив форвард «жовто-чорних» Андрій Андрейчук. При цьому другий гол Андрія, забитий ним на 80-й хвилині, став 500-м голом поточного чемпіонату.

- У попередньому турі завершилася безгольова серія «Кременя», яка тривала протягом 319 хвилин. 

- Наразі оборона «Кременя» - одна з найгірших у Першій лізі. У 20-ти зіграних матчах підопічні Климовського пропустили 43 м’ячі. Гірший показник лише у ФК «Чернігів-ШВСМ» - 50 пропущених голів. В середньому «Кремінь» пропускає 2,15 м’ячі за гру. 

- В історії протистоянь «Буковини» та «Кременя» було зафіксовано три нічиї. Що цікаво, всі три мирові завершувалися з однаковим рахунком 0:0. 

- Перемога «Буковини» над «Кременем» у домашньому матчі в рамках сезону 1992/93 Вищої ліги з рахунком 6:0 входить у топ найбільших перемог «жовто-чорних» в український період. А ось свою рекордну звитягу «Буковина» здобула у сезоні 2005/2006 Другої ліги – чернівчани розгромили ФК «Боярка-2006» з рахунком 7:0. 

«БУКОВИНА» ПЕРЕД МАТЧЕМ

Минулого вікенду у Чернівцях було справжнє футбольне свято, адже перший за понад два роки домашній матч «Буковини» нарешті відбувся з глядачами на трибунах! Підопічні Андрія Мельничука у протистоянні з ФК «Чернігів-ШВСМ» отримали значну підтримку зі сторони вболівальників, що допомогло їм здобути у весняній частині сезону другу поспіль перемогу – «жовто-чорні» розгромили суперника 4:0. Рахунок у матчі було відкрито на початку зустрічі, коли Кривобороденко забив у свої ворота, а вже у другому таймі перевагу «Буковини» закріпили Данило Гончарук та двічі Андрій Андрейчук. 

Нападник «жовто-чорних» Андрейчук, з’явившись на полі на 62-ій хвилині гри, відзначився дублем у ворота суперника. Завдяки своїм результативним діям Андрій став героєм 2-го туру у Першій лізі за версією порталу «Sport Arena», а також найкращим гравцем «Буковини» у матчі проти ФК «Чернігів-ШВСМ» за версією вболівальників «жовто-чорних». Крім цього, за результатами голосування Андрейчука також було визнано найкращим гравцем «Буковини» у березні за версією наших вболівальників. 

Варто зазначити, що за підсумками 2-го туру до символічної збірної увійшли центральний захисник «Буковини» Максим Лопирьонок та крайній півзахисник «жовто-чорних» Данило Гончарук. 

Впевнена перемога над чернігівцями та втрата очок конкурентами дозволила «Буковині» за підсумками туру очолити турнірну таблицю групи «Вибування» Першої ліги. В активі підопічних Андрія Мельничука – 27 залікових пунктів.