Перейти до основного вмісту

Новий сезон Першої ліги – на старті! «Прикарпаття» - «Буковина». Анонс матчу 1-го туру

Новий сезон Першої ліги – на старті! «Прикарпаття» - «Буковина». Анонс матчу 1-го туру

Після драматичного кубкового протистояння у Тернополі, в якому «Буковина» у серії післяматчевих пенальті здолала «Ниву» і пробилася у наступний раунд Кубка України, «жовто-чорні» зіграють свій дебютний поєдинок у новому сезоні 2024/25 Першої ліги. У четвер, 8 серпня, чернівецька «Буковина» у матчі 1-го туру на виїзді в Івано-Франківську протистоятиме місцевому футбольному клубу «Прикарпаття». Початок гри на стадіоні «Рух» - о 13:00. Матч обслуговуватиме суддівська бригада, яку очолить 31-річний арбітр Максим Фірсов з Рівного. 

Пряму трансляцію поєдинку «Прикарпаття» - «Буковина» можна буде переглянути на телеканалі DiviSport, який доступний на платформах Megogo та Sweet.TV, а також безкоштовно на сайті та Youtube-каналі DiviSport. 

     ПРО СУПЕРНИКА

Футбольний клуб, який зараз відомий під назвою «Прикарпаття», було засновано ще у 1981 році. Згодом івано-франківський клуб припинив своє існування, а відродили колектив лише у 2016 році. Із сезону 2016/17 «зелено-жовті» розпочали свої виступи у Другій лізі чемпіонату України. У листопаді 2016 року клуб змінив назву на «Тепловик-Прикарпаття», а уже перед стартом кампанії 2017/18 повернувся до рідної для вболівальників з Івано-Франківщини назви «Прикарпаття». У тому ж сезоні «зелено-жовті» посіли друге місце у групі «А» Першої ліги, яке дозволило їм підвищитися у класі. Протягом шести останніх сезонів «Прикарпаття» - незмінний учасник Першої ліги. 

У розіграші минулого чемпіонату «Прикарпаття» фінішувало на п’ятому місці у «Чемпіонській» групі, і це - найвищий результат в історії відродженого івано-франківського клубу за часи виступів у Першій лізі. Загалом у 28-ми турах сезону 2023/24 підопічні Олега Рипана здобули десять перемог і стільки ж разів зіграли внічию та зазнали восьми поразок. «Прикарпаттю» не вистачало чотирьох залікових пунктів, щоб посісти четверту сходинку у підсумковій турнірній таблиці, яка давала право зіграти у стикових матчах за вихід до УПЛ. 

     «ПРИКАРПАТТЯ» - «БУКОВИНА»: ІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯННЯ

У новітній історії «Буковина» та «Прикарпаття» провели між собою вісім офіційних поєдинків. Після відродження футбольного клубу в Івано-Франківську вперше ці команди зустрілися у домашньому для «Буковини» матчі сезону 2017/18 Другої ліги. Тоді сильнішими виявилися наші гості, які святкували перемогу з рахунком 2:1. 

Якщо пригадати поєдинки минулого сезону 2023/24, то чернівецька та івано-франківська команди обмінялися домашніми перемогами. У матчі 4-го туру на стадіоні «Буковина» «жовто-чорні» здобули мінімальну звитягу 1:0 завдяки голу Богдана Духоти наприкінці гри, а вже в Івано-Франківську в рамках 13-го туру перемогу «Прикарпаттю» з рахунком 2:1 приніс дубль Андрія Хоми (у складі «Буковини» відзначився Кирило Пасічник). 

Наразі в історії протистоянь «Буковини» та «Прикарпаття» зберігається перевага на боці суперникаІванофранківці здобули шість перемог, в активі чернівчан – дві звитяги.  

     ЯК ПРОВЕЛИ ЛІТНЄ МІЖСЕЗОННЯ? 

«Прикарпаття» розпочало підготовку до нового сезону у Першій лізі 21 червня. Під час двох навчально-тренувальних зборів «зелено-жовті» провели п’ять контрольних матчів. Підопічні Олега Рипана тричі зіграли внічию (з львівськими «Карпатами» 1:1, «Скалою 1911» 2:2 та ФК «Куликів-Білка» 0:0), зазнали поразки у спарингу з «Агробізнесом» 1:3 та розгромили своїх дублерів з «Прикарпаття-Тепловика» з рахунком 4:0. Найкращий бомбардир літніх зборів у складі «Прикарпаття» - нападник Андрій Хома (3 голи). Зауважимо, що 22-річний форвард у минулому сезоні Першої ліги разом з Дмитром Щербаком та Василем Палагнюком увійшов у трійку найкращих бомбардирів чемпіонату з 14-ма голами в активі. 

Робота івано-франківського клубу на трансферному ринку у період літнього міжсезоння була найбільш скромною серед усіх команд-учасниць Першої ліги. Залишили «Прикарпаття» лише двоє гравців – захисники Дмитро Шинкаренко та Гліб Попчук, натомість підписали «зелено-жовті» також тільки двох виконавців: півзахисників Павла Замуренка і Владислава Бабаніна. Що цікаво, Дмитро Шинкаренко, який у минулій кампанії у 26-ти матчах за «Прикарпаття» забив 5 голів та віддав 5 результативних передач, влітку став гравцем «Буковини». 

Старт нового сезону видався для івано-франківського клубу вельми вдалим: у матчі першого попереднього етапу Кубка України «Прикарпаття» на виїзді розгромило ФК «Ужгород» з рахунком 4:0. Але є і неприємні новини для вболівальників «зелено-жовтих» напередодні старту Першої ліги - у матчі з «Буковиною» тренерський штаб «Прикарпаття» не зможе розраховувати на лідера атаки Андрія Хому, який відбуватиме дискваліфікацію. 

     ЦІКАВІ ФАКТИ

- «Буковина» не знає гіркоти поразок у виїзних матчах з 18 листопада минулого року, коли поступилася «Агробізнесу». В останніх шести гостьових поєдинках «жовто-чорні» здобули п’ять перемог, а ще один матч звели до безгольової нічиєї.

- 60-й матч у ролі головного тренера команди Першої ліги проведе Валерій Кривенцов, який раніше очолював першолігові маріупольський «Іллічівець» та харківський «Металіст 1925». 

- Безнічийна домашня серія «Прикарпаття» триває у Першій лізі протягом 8 матчів: 5 перемог та 3 поразки. Що цікаво, у новітній історії протистояння «Буковини» та «Прикарпаття» ці команди жодного разу не грали внічию. 

- Головний арбітр матчу Максим Фірсов з Рівного проведе свій 10-й поєдинок у Першій лізі. 

     «БУКОВИНА» ПЕРЕД СТАРТОВИМ МАТЧЕМ СЕЗОНУ У ПЕРШІЙ ЛІЗІ

Новий сезон 2024/25 Першої ліги «Буковина» розпочне у піднесеному настрої, адже минулого вікенду «жовто-чорні» в рамках Кубка України у надемоційному західноукраїнському дербі здолали тернопільську «Ниву» у серії післяматчевих пенальті. Справжнім героєм того кубкового двобою став голкіпер «Буковини» Данило Каневцев, який неодноразово рятував нашу команду від голу в основний та додатковий час гри, а також здійснив два сейви з 11-метрової позначки у серії пенальті. Перформанс Каневцева відзначив авторитетний портал «Sport Arena», який виділив йому місце на посту №1 у символічній збірній першого попереднього етапу Кубка України. Також відзначили надійну гру нашого голкіпера і вболівальники «Буковини», які визнали Данила найкращим гравцем матчу шляхом голосування в клубному Telegram-каналі.