Перейти до основного вмісту

Представляємо суперника: «Нива» (Тернопіль)

Представляємо суперника: «Нива» (Тернопіль)

31 серпня у матчі 4-го туру Першої ліги «Буковина» на своєму полі у західноукраїнському дербі протистоятиме футбольному клубу «Нива» (Тернопіль). Початок гри на стадіоні «Буковина» - о 16:00. Матч обслуговуватиме суддівська бригада, яку очолить 36-річна головна арбітриня Людмила Тельбух з Дніпра, а їй асистуватимуть Андрій Лікаренко з Чернігова та Богдан Морозюк з Івано-Франківська. 4-й арбітр – Євген Гашков (Чернівці). 

Квитки на гру «Буковина» - «Нива» можна придбати онлайн на платформі Ticketsbox та у касах стадіону. Пряма трансляція матчу буде доступна на загальнонаціональному телеканалі DiviSport та Youtube-каналі DiviSport.

     ПРО СУПЕРНИКА

Футбольний клуб «Нива» Тернопіль був створено у 1978 році. Вже через два роки після свого заснування тернополянам вдалося завоювати свій перший трофей - Кубок УРСР. Зі створенням незалежного чемпіонату України з футболу «Нива» одразу ж закріпила за собою статус незмінного учасника Вищої ліги. В елітному дивізіоні «жовто-зелені» виступали протягом десяти сезонів підряд, а найкращими результатами тернопільського клубу у Вищій лізі чемпіонату України були сьомі місця у кампаніях 1992, 1993/94 та 1997/98. Після пониження у класі на початку нульових «Нива» протягом декількох років була стабільним учасником Другої ліги, яку тернополяни двічі вигравали у сезонах 2008/09 та 2019/20. Починаючи із сезону 2020/21 «Нива» - незмінний представник Першої ліги. У минулій кампанії 2023/24 «тернопільські тури» фінішували на третьому місці у групі «Вибування» Першої ліги. 

     «НИВА» НА СТАРТІ СЕЗОНУ 2024/25

Тернопільський клуб стартував у новому сезоні домашнім матчем проти «Буковини» у рамках першого попереднього етапу Кубка України. Основний та додатковий час цієї драматичної зустрічі завершився внічию 1:1, тому доля переможця вирішилась в серії післяматчевих пенальті, в якій сильнішими були «жовто-чорні». Після вильоту з кубкового турніру «Нива» розпочала свої виступи у чемпіонаті Першої ліги з домашньої поразки від «Епіцентру» з рахунком 0:1, але вже у наступному турі тернополяни здобули дебютну перемогу, здолавши на виїзді «Хуст» 3:2. Перед західноукраїнським дербі з «Буковиною» «жовто-зелені» на своєму полі у матчі 3-го туру зустрічалися з «Металістом». Протягом всього ігрового часу рахунок на табло був «сухим», і лише на 88-й хвилині Дмитру Галадею вдалося вивести свою команду вперед. Проте втримати перемогу «Нива» не спромоглась – харків’яни перед фінальним свистком відігралися та звели поєдинок до підсумкової нічиєї 1:1. Що цікаво, ця мирова стала загалом 30-ю за ліком для «Ниви» у Першій лізі. Наразі тернопільський клуб посідає четверте місце у турнірній таблиці групи «А» з чотирма очками в активі. Найкращі бомбардири «Ниви» на старті сезону – нападники Андрій Різник (3 м’ячі в усіх турнірах) та Дмитро Галадей (2 голи). 

У літнє міжсезоння тренерський штаб «Ниви» зазнав суттєвих змін. У червні тернопільський клуб очолив 35-річний фахівець Євген Калиниченко, який працював асистентом Олега Краснопьорова в ФСК «Маріуполь», старшим тренером «Зорі» U-19, а також протягом нетривалого періоду головним тренером в одному з угорських клубів. Допомагають Калиниченку в тренувальну процесі помічник Руслан Уманець і тренер воротарів Ігор Шуховцев. 

Офіційно залишили «Ниву» влітку лише двоє гравців – захисник Олег Хруставка та півзахисник Роман Волохатий, який перейшов в «Інгулець». А ось підсилили свій склад тернополяни вісьмома футболістами – це захисники Арсен Слотюк («Лівий берег»), Єгор Капустян («Зоря» U-19), Микита Михайленко (ФК «Кудрівка»), Мар’ян Бац («Олександрія» U-19), півзахисники Максим Вадовський та Андрій Кухарук (обидва – «Верес»), Максим Пежинський (ФК «Агрон») та нападник Валентин Напуда («Скала 1911»). Слід відзначити, що «Ниві» вдалося зберегти кістяк основних гравців, які протягом тривалого періоду захищають кольори тернопільського клубу: Ігоря Гаталу, Андрія Зіня, Максима Демчука, Андрія Різника та інших.

     «БУКОВИНА» - «НИВА»: ІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯННЯ

Чернівецька «Буковина» та тернопільська «Нива» за всю історію провели між собою 37 офіційних матчів у рамках Вищої, Першої та Другої ліг, а також у Кубку України. 15 перемог здобула «Нива», 12 раз сильнішою була «Буковина», а ще 10 матчів завершувались внічию. 

Найбільшу перемогу над «жовто-зеленими» чернівчани здобули у сезоні 2003/04 Другої ліги. У матчі 27-го туру «Буковина» на виїзді розгромила «Ниву» з рахунком 3:0 завдяки голам Мігалатюка, Дележі та Омельянова. А найбільш результативний матч між чернівецьким та тернопільським клубами відбувся у кампанії 2014/15 Першої ліги – «Нива» на своєму полі здобула перемогу 5:3. Тоді у складі «жовто-чорних» забитими м’ячами відзначилися Юрій Головачук, Артем Тєрєхов та Олександр Толстяк.

Попередній офіційний поєдинок між «Буковиною» та «Нивою» відбувся зовсім нещодавно. 3 серпня у дебютному для обох команд матчі нового сезону 2024/2025 «жовто-чорні» у рамках першого попереднього етапу Кубка України здолали господарів у серії післяматчевих пенальті.