Перейти до основного вмісту

«Прикарпаття» - «Буковина»: західноукраїнське дербі в Кубку України. Анонс матчу

«Прикарпаття» - «Буковина»: західноукраїнське дербі в Кубку України. Анонс матчу

У понеділок, 12 серпня, чернівецька «Буковина» продовжить свій шлях у Кубку України. «Жовто-чорні» у рамках другого попереднього етапу кубкового турніру протистоятимуть на виїзді в Івано-Франківську футбольному клубу «Прикарпаття». Гра відбудеться на стадіоні «Рух» та розпочнеться о 14:00. Матч обслуговуватиме суддівська бригада, яку очолить 29-річний арбітр Микита Богатир із Запоріжжя. 

Пряма трансляція матчу Кубка України «Прикарпаття» - «Буковина» буде доступна на офіційному Youtube-каналі івано-франківського клубу. 

     «ПРИКАРПАТТЯ» НА СТАРТІ СЕЗОНУ 2024/25

Івано-франківський клуб під час двох навчально-тренувальних зборів літнього міжсезоння провів п’ять контрольних матчів, в яких здобув лише одну перемогу, зазнав однієї поразки та тричі зіграв унічию. В офіційних поєдинках нового сезону «Прикарпаття», як і «Буковина», стартувало з першого попереднього раунду Кубка України. «Зелено-жовті» на виїзді зустрічалися з новачком Другої ліги – футбольним клубом «Ужгород». Підопічні Олега Рипана ще до перерви досягли розгромної переваги, відправивши у ворота суперника три м’ячі, а підсумковий рахунок 4:0 на табло ужгородського «Авангарду» «запалив» Олег Кос у другому таймі. Впевнено здолавши у кубковому протистоянні ФК «Ужгород», «Прикарпаття» стартувало з нічиєї 1:1 у стартовому матчі сезону Першої ліги проти «Буковини». На гол Андрія Андрейчука відповів Роман Барчук незадовго до фінального свистка. 

Після поєдинку з «Буковиною» тренер «Прикарпаття» Олексій Городов зазначив, що гра була рівна, а рахунок на табло – закономірний: «Обидві команди продемонстрували хороший рівень футболу, але саме гольових моментів створили більше наші футболісти. Якби ми забили першими, то грали б «другим номером» на контратаках, але нам довелося відігруватися після пропущеного голу. Задоволений, що вдалося наприкінці матчу зрівняти рахунок. Хлопці проявили майстерність і характер, рахунок закономірний, по грі. Тепер знову зустрінемося з «Буковиною» в матчі Кубка України. Ми не зважаємо на статус суперника, тому налаштовуємося однаково на всі поєдинки. Звісно, у наступному матчі буде ротація складу, але добре, що граємо знову вдома. Націлені лише на перемогу».  

     «ПРИКАРПАТТЯ» У КУБКУ УКРАЇНИ: ІСТОРІЯ

Футбольний клуб, який зараз відомий під назвою «Прикарпаття», бере свій початок з 1981 року. Івано-франківський клуб у 90-х протягом шести сезонів представляв елітний дивізіон українського футболу – Вищу лігу, але згодом двічі припиняв своє існування. Відродили колектив в Івано-Франківську у 2016 році. З того часу у своїй новітній історії «Прикарпаття» брало участь в шести розіграшах Кубка України. Найуспішнішим у кубковому турнірі для «зелено-жовтих» був сезон 2017/18. Саме у тій кампанії, причому дебютній для відродженого івано-франківського клубу, «Прикарпаттю» вдалося дістатися аж до 1/8 фіналу розіграшу турніру. У перших двох попередніх етапах Кубка України іванофранківці на виїзді здолали «Арсенал-Київщину» 3:0 та тернопільську «Ниву» 2:0, а в 1/16 фіналу на стадіоні «Рух» у принциповому Галицькому дербі обіграли львівські «Карпати», які на той момент представляли УПЛ, з рахунком 2:1. Завершили свій яскравий кубковий шлях у тому сезоні «зелено-жовті» на стадії 1/8 фіналу, поступившись чернігівській «Десні». 

У двох наступних розіграшах кубкового турніру іванофранківці не змогли подолати перший бар’єр, вилітаючи зі змагань після дебютних для себе матчів, проте у сезонах 2020/21 та 2021/22 «Прикарпаттю» вдавалося пробитися до 1/16 фіналу. Особливо пам’ятним як для вболівальників «Буковини», так і для прихильників «Прикарпаття» став розіграш Кубка України у кампанії 2021/22. Саме ці дві команди зустрілися між собою у рамках третього попереднього етапу турніру у Чернівцях. Основний та додатковий час цього насиченого на велику кількість гольових моментів поєдинку завершився внічию 1:1, тому доля переможця визначалася у серії пенальті. На жаль, у післяматчевій футбольній «лотереї» фортуна посміхнулася саме футболістам з Івано-Франківська, які реалізували всі свої спроби з 11-метрової позначки, тоді як удари Елли та Орната парирував голкіпер гостей. 

У тому ж сезоні «Прикарпаття» здобуло свою найбільшу перемогу у Кубку України – «зелено-жовті» перед поїздкою у столицю Буковини розгромили з рахунком 6:2 аматорський клуб зі Львівщини «Фенікс» (Підмонастир) у другому попередньому раунді. А ось своєї найбільшої поразки у цьому турнірі іванофранківці зазнали у сезоні 2019/20, поступившись вдома 1:5 МФК «Миколаїв». 

     «ПРИКАРПАТТЯ» - «БУКОВИНА»: ІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯННЯ

У новітній історії «Буковина» та «Прикарпаття» провели між собою дев’ять офіційних зустрічей. Найперший матч відбувся у сезоні 2017/18. Тоді у рамках Другої ліги іванофранківці двічі були сильнішими - 2:1 на виїзді та 5:2 вдома, а в третьому матчі у Чернівцях мінімальну перемогу здобули «жовто-чорні» - 1:0. Наступний поєдинок, про який ми згадували вище, відбувся у кампанії 2021/22 у рамках Кубка України та завершився перемогою івано-франківського клубу після серії пенальті. Якщо пригадати матчі сезону 2023/24, то «Прикарпаття» та «Буковина» обмінялися домашніми перемогами. У матчі 4-го туру в Чернівцях «жовто-чорні» здобули мінімальну звитягу 1:0 завдяки голу Богдана Духоти наприкінці гри, а вже в Івано-Франківську в рамках 13-го туру перемогу господарям приніс дубль Андрія Хоми. Наразі в історії протистоянь двох західноукраїнських команд зберігається перевага на боці «Прикарпаття». «Зелено-жовті» здобули шість перемог, в активі чернівчан – дві звитяги, а ще в одному поєдинку, який відбувся декілька днів тому, була зафіксована нічия. 

     «БУКОВИНА» ПЕРЕД МАТЧЕМ

«Буковина» після кубкової перемоги над тернопільською «Нивою» у серії післяматчевих пенальті стартувала у новому сезоні Першої ліги з нічиєї 1:1 в Івано-Франківську. На 51-й хвилині поєдинку «жовто-чорних» вивів уперед Андрій Андрейчук, проте на 83-й хвилині господарі зрівняли рахунок завдяки влучному удару Романа Барчука. До речі, саме автора голу у ворота іванофранківців - Андрія Андрейчука - вболівальники «Буковини» визнали найкращим гравцем матчу проти «Прикарпаття» шляхом голосування в клубному Telegram-каналі. 

Головний тренер «Буковини» Валерій Кривенцов після нічийного поєдинку на стадіоні «Рух» зазначив, що обидві команди продемонстрували гідний рівень футболу: «У стартовому матчі сезону була дуже висока вiдповiдальнiсть як для «Буковини», так і для «Прикарпаття», які показали гiдний футбол. Гра нам вдавалася, ми вели у рахунку, але, на жаль, позиційна помилка у своєму штрафному майданчику призвела до того, що супернику вдалося відігратися. Завдання «Буковини» – перемагати в кожному матчі. Якщо ми ставимо перед собою амбiтнi цiлi і по ходу зустрічі ведемо у рахунку, то зобов’язані доводити гру до перемоги. До кубкового матчу з «Прикарпаттям» наша команда готуватиметься у звичному режимі». Що цікаво, для Валерія Сергійовича, який раніше у своїй кар’єрі очолював першолігові «Іллічівець» та «Металіст 1925», матч проти «Прикарпаття» став 60-м у ролі головного тренера команди Першої ліги.