Перейти до основного вмісту

Антон Петров: «Пройшли збір без серйозних пошкоджень»

Антон Петров: «Пройшли збір без серйозних пошкоджень»

Головний лікар «Буковини» Антон Петров поділився актуальними новинами з клубного лазарету.

- Антоне Ігоровичу, коли команда прибула на збори, то у складі було двоє гравців, які відновлювалися після травм – Віталій Фарасєєнко та Ігор Солдат. Яка наразі ситуація в лазареті команди?

- Віталій Фарасєєнко зазнав травми ще у весняній частині минулого сезону. Контрольні знімки показали, що після двох місяців відновлення ще не було повноцінним. Ми надали йому додатковий місяць індивідуальних тренувань, для того, щоб всі фізіологічні процеси прийшли в норму в ушкодженому місці. Що стосується Ігоря Солдата, то він травмувався у рамках збору, який проходив у Чернівцях. Футболіст зазнав пошкодження литкового м’яза. Ми завжди намагаємось швидко та якісно вплинути на всі аспекти в реабілітаційному процесі футболіста, тому для Ігоря важливим було займатися протягом трьох тижнів без навантажень. Гравець пройшов весь фізіотерапевтичний процес та медикаментозне лікування. Станом на зараз якраз підходить до завершення той термін, який ми надали йому для такого відновлення. Тепер Ігор на кожному тренуванні буде потроху збільшувати навантаження. Зараз неможливо точно сказати, коли саме Солдат буде готовий на всі 100%, але медичний штаб щодня ретельно слідкує за станом футболіста, за його відновленням та за реакцією його організму до та після фізичних навантажень.

- Хто ще з гравців, крім Солдата, знаходиться в лазареті?

- Так, на даний момент ще в одного футболіста схожа м’язова травма як і у Ігоря. На жаль, у Давронбека Азізова часткове пошкодження литкового м’яза. Але, якщо порівнювати з Солдатом, то у Азізова травма не настільки серйозна, тому і відновлення займе значно менше часу.

- У контрольному матчі з «Рухом-2» півзахисник Роман Бодня попросив заміну… Як він наразі почувається?

- Бодня в одному з ігрових моментів відчув спазм двоголового мʼязу стегна. Він спробував продовжити грати, але через декілька хвилин зупинився та попросив заміну, щоб не нашкодити собі та зменшити ризик більш серйозного пошкодження чи розриву. Наступного дня після матчу з «Рухом-2» Бодня тренувався у загальній групі. Ми будемо ретельно стежити за його станом здоров’я, за його відчуттями.

- Загалом як організми футболістів відреагували на ті фізичні навантаження, які були запропоновані тренерським штабом?

- Звичайно, трохи важко давати характеристику по кожному футболісту безпосередньо. Деяким футболістам потрібно було трохи більше часу без фізичних навантажень, щоб набрати оптимальні кондиції, тому що кожен спортсмен реагує по-різному на серйозні навантаження. У Валерія Сергійовича дуже великі вимоги до гравців, а тренувальний процес досить інтенсивний. Можу сказати, що медичний штаб справляється зі всіма мікропошкодженнями, якщо вони, звичайно, є. Для нас головне завдання - це попередження травматизму, але всі ми знаємо, що великий спорт, а особливо футбол, це дуже контактний вид і без травм чи пошкоджень не обходиться. Тому докладаємо максимум зусиль для того, щоб гравець у найкоротші терміни відновився та якнайшвидше повернувся на поле.

- Але якихось серйозних пошкоджень вдалося уникнути на закарпатському зборі?

- Так, пройшли збір без серйозних пошкоджень. Зазначу, що протягом збору і у Чернівцях, і на Закарпатті футболісти приймають спортивне харчування, а це - один із важливих аспектів у професійному спорті. Також був зроблений великий обʼєм відновлювальних і профілактичних масажів, це що стосується опорно-рухового апарату. Приємно, що футболістам вдалося уникнути якихось серйозних травм на цих етапах підготовки.

- Впродовж останнього тижня підготовки була сильна спека по всій Україні та на Закарпатті зокрема. Як цей фактор впливає на фізичний стан футболістів, на травматизм, на відновлення?

- Справді, така сильна спека вибиває з колії. Футболісти витрачають багато мікроелементів при довготривалих та інтенсивних фізичних навантаженнях.

Зазначу, що ми намагаємось максимально заповнити їх втрату за допомогою спортивного харчування та безпосередньо правильним дієтичним харчуванням. Ми постійно слідкуємо за вагою футболістів, а тренер з фізичної підготовки також збирає всю іншу потрібну інформацію. Медичний штаб постійно комунікує та веде конструктивний діалог з тренерським штабом, і уже разом ми корегуємо індивідуальний план та підхід для відновлення кожного футболіста.