Перейти до основного вмісту

«Гірник-Спорт» - «Буковина». Анонс матчу

У неділю, 19 травня, у матчі 9-го туру другого етапу Першої ліги сезону 2023/24 у групі «Вибування» чернівецька «Буковина» на виїзді протистоятиме футбольному клубу «Гірник-Спорт». Гра відбудеться на стадіоні «Юність» у Горішніх Плавнях та розпочнеться о 13:00. Матч обслуговуватиме суддівська бригада, яку очолить 32-річний арбітр Сергій Труба з Черкас.

Пряму трансляцію поєдинку «Гірник-Спорт» - «Буковина» можна буде переглянути на офіційному YouTube-каналі ПФЛ. 

ПРО СУПЕРНИКА

Футбольний клуб «Гірник-Спорт» було засновано у 1989 році. У сезонах 1993/94 та 1994/95 клуб з Полтавщини виступав у чемпіонаті України серед аматорів і у своїй зоні двічі поспіль посідав п’яте місце. А уже з наступної кампанії «Гірник-Спорт» став учасником змагань професійних команд. Протягом тривалого періоду (з 1995 по 2014 роки) команда з Горішніх виступала у Другій лізі, де вважалась міцним середняком. По-справжньому проривним для «червоно-чорних» став сезон 2013/14 – саме тоді команда під керівництвом Ігоря Жабченка завоювала золоті медалі Другої ліги. Паралельно зі спортивними завданнями у Горішніх Плавнях були реалізовані й інфраструктурні. Завершилося будівництво нового стадіону, що вміщує 2500 вболівальників. Після підвищення у класі плавнівці міцно закріпилися у Першій лізі – для «Гірника-Спорт» поточний сезон став уже десятим поспіль на цьому рівні. Найбільші досягнення команди з Горішніх Плавнів - вихід у фінал Кубка Ліги 2010 (турнір, що проводився під егідою ПФЛ у сезоні 2009/10), золоті медалі Другої ліги у кампанії 2013/14 та бронзові нагороди у сезоні 2014/15 Першої ліги.

У поточному чемпіонаті за підсумками осінньої частини сезону команда з Полтавщини фінішувала на сьомому місці в турнірній таблиці групи Б Першої ліги. У 18-ти поєдинках підопічні Валерія Куценка здобули п’ять перемог та зазнали 11-ти поразок, а ще у двох матчах зіграли внічию. У весняній частині сезону майбутній суперник «Буковини» стартував не надто вдало. «Гірник-Спорт» тричі зіграв унічию та зазнав чотирьох поразок. Тільки у попередньому турі плавнівцям нарешті вдалося здобути три очки після десяти матчів без перемог – «Гірник-Спорт» на виїзді здолав харківський «Металіст» з рахунком 2:1.

Після 26-ти зіграних турів «червоно-чорні» продовжують перебувати у зоні прямого вильоту: «Гірник-Спорт» посідає восьме місце у турнірній таблиці групи «Вибування» з 23 очками в активі. Найкращий бомбардири клубу з Полтавщини у поточному сезоні – півзахисник Радіон Посєвкін (4 м’ячі), найкращі асистенти – Богдан Гора і Радіон Посєвкін (по 4 гольові передачі).  

Варто зазначити, що наразі атака «Гірника-Спорт» - одна з найгірших у Першій лізі. У 26-ти поєдинках «червоно-чорні» забили лише 22 м’ячі. Стільки ж голів записав у свій актив ФК «Вікторія» з «Чемпіонської» групи, а найгірший показник – у «Кременя» (18 забитих м’ячів).

ІСТОРІЯ ПРОТИСТОЯННЯ

«Буковина» та «Гірник-Спорт» проведуть свою дев’яту зустріч на офіційному рівні. Вперше команди зустрілися на футбольному полі ще в сезоні 2010/11 – у рамках другого попереднього етапу розіграшу Кубка України плавнівці здобули перемогу з рахунком 2:1, причому переможний гол господарі поля забили у додатковий час. Наступні матчі між командами з Чернівців та Горішніх Плавнів відбулися вже у рамках чемпіонату Першої ліги. У «бронзовому» для «Гірника-Спорт» сезоні 2014/15 команда з Полтавщини здобула дві перемоги (2:1 та 1:0), а вже у кампанії 2016/17 «Буковина» вдома переграла суперника з рахунком 2:0, а на виїзді матч завершився нульовою нічиєю. Наступні поєдинки відбулися після досить тривалої перерви - у сезоні 2022/23 Першої ліги «жовто-чорні» зазнали неочікуваної поразки 0:1, а ось вже у Чернівцях у травні минулого року підопічні Андрія Мельничука у видовищному матчі здобули вольову перемогу з рахунком 3:2. Наразі в історії протистоянь «Буковини» та «Гірника-Спорт» перевага на боці команди з Горішніх Плавнів. «Червоно-чорні» здобули чотири перемоги, в активі чернівчан – дві звитяги, а ще у двох матчах була зафіксована нічия. У складі «жовто-чорних» у ворота плавнівців забивали Руслан Гунчак, Андрій Королянчук, Роман Дацюк, Михайло Сергійчук, Ілля Скрипник та двічі Василь Палагнюк.

Попередня гра «Буковини» та «Гірника-Спорт» відбулась 13 квітня у Чернівцях. У матчі 4-го туру другого етапу поточного сезону команди розписали мирову з рахунком 1:1, забитими м’ячами у тому поєдинку відзначилися Василь Палагнюк і Данило Тузенко.

ХТО ТРЕНУЄ?

З червня 2023 року «Гірник-Спорт» очолює 37-річний фахівець Валерій Куценко – колишній гравець «Оболоні», «Кривбасу», «Ворскли», «Чорноморця», «Миколаєва» та декількох закордонних клубів з Азербайджану, Латвії та Молдови. У рамках елітного дивізіону України зіграв 76 матчів, в яких відзначився сімома забитими голами. У 2003 році Куценко викликався до юнацької збірної України U-17, у складі якої відіграв 4 матчі. Крім того, провів дві гри за збірну України U-18. У минулому сезоні Валерій Куценко працював у тренерському штабі кременчуцького «Кременя».

Всього під керівництвом Валерія Вікторовича «Гірник-Спорт» здобув вісім перемог, п’ять раз зіграв внічию і зазнав 16-ти поразок (з урахуванням матчів у Кубку України). Різниця забитих/пропущених м’ячів – 26:48.

ЦІКАВІ ФАКТИ

- Півзахисник «Буковини» Владислав Хамелюк у минулому турі провів свій 50-й поєдинок у рамках Першої ліги.

- «Буковина» на виїзді не програвала з 18 листопада минулого року, коли поступилася «Агробізнесу». В останніх чотирьох гостьових поєдинках «жовто-чорні» здобули три перемоги з загальним рахунком 12:1, а ще один матч звели до безгольової нічиєї.

- Востаннє «Гірник-Спорт» на своєму полі перемагав ще 4 листопада, коли у матчі 15-го туру «червоно-чорні» обіграли вишгородський «Діназ» з рахунком 2:0.

- «Гірник-Спорт» входить у топ-5 наймолодших команд Першої ліги. Середній вік футболістів, які перебувають у заявці клубу, становить 22 роки. Найбільш вікові гравці «червоно-чорних» - захисники Євгеній Мороз (30 років) та Андрій Романенко (25 років). До прикладу, середній вік гравців «Буковини» - 25,3.  

- Також «Гірник-Спорт» нарівні з «Карпатами» має у своєму складі найбільше легіонерів серед клубів Першої ліги. Кольори колективу з Горішніх Плавнів захищають чотири представники з Нігерії - захисник Еффіонг Екіміні Нсіні та півзахисники Чібуезе Принс, Інносент Чідозі Одог та Річмонд Чуквуемека.

- Атака «Гірника-Спорт» наразі - одна з найгірших у Першій лізі. У 26-ти зіграних поєдинках «червоно-чорні» забили 22 рази, що становить 0,84 м’ячі за гру.

- 20-річний нападник «Гірника-Спорт» Артем Нижник грав за «Буковину» у сезоні 2021/22 (3 матчі). Що цікаво, у той період у складі «жовто-чорних» Нижник награвався на позиції центрального захисника.

«БУКОВИНА» ПЕРЕД МАТЧЕМ

Минулого вікенду у рамках 8-го туру другого етапу Першої ліги «Буковина» на своєму полі протистояла кременчуцькому «Кременю». На жаль, «жовто-чорні» у цій грі зазнали другої домашньої поразки поспіль з рахунком 0:1. Долю зустрічі вирішив автогол Артура Новотрясова на 26-й хвилині матчу. Одразу після поєдинку з «Кременем» футбольний клуб «Буковина» оголосив про припинення дії контракту з головним тренером Андрієм Мельничуком. Також команду залишив перший асистент Сергій Соловйов. Виконувати обов'язки головного тренера «Буковини» у заключних двох матчах буде спортивний директор Григорій Чурілов.

Прикра поразка у рідних стінах не дозволила «жовто-чорним» повернути собі лідерство у групі «Вибування». Наразі «Буковина» посідає друге місце у турнірній таблиці з 35 очками в активі. Від хмельницького «Поділля» буковинці відстають всього на один заліковий пункт.